Höstärten är en kulturgröda med många fördelar

höstärt ärtväxt mångfald kulturarv

Höstärt är en smakrik baljväxt som tillhör ärtsläktet. Det är i grunden en gråärta som odlades i Österrikes alpina region. Den är unik eftersom den är en baljväxt som sås och redan har bildat sitt rotsystem på hösten. Detta har många fördelar, bland annat att växten täcker jorden och utvecklas längre. Den ger oss en grön markyta över vintern.

så-höstärt-på-hösten

Detta binder näringsämnen och kväve. Rotsystemen blir starkare och står sig bättre, vilket är bra för att minska urlakningen och undvika erosion i våra jordar. Dessutom smakar höstärten förträffligt och den ger oss massa näring.

den nordiska råvaran

Höstärt – en nordisk råvara

Höstärten är en en ärta som förr i tiden var baskost här i Sverige. Den har en lång tradition och var en gång en viktig gröda i vårt land.

kulturarvsgrödan höstärt

Växten gör nu comeback när fler och fler blir intresserade av kulturgrödor som odlats förr men glömts bort. Vi upptäcker också fördelarna med våra kulturhistoriska grödor, både för hälsan, miljön och den biologiska mångfalden. Det är per definition helt enkelt bättre både för kropp och jord att välja en nordisk råvara när man kan.

recept och ingrediens

Recept med höstärt

Rik smak av ärter

Vi tycker att höstärt förtjänar att spela huvudrollen i en genomtänkt meny. Den är vacker att visa upp. Det finns många sätt man kan äta höstärta på.

smak av ärt

Höstärt soppa

Man kan exempelvis göra en exklusiv ärtsoppa som då får lite mer smak av ärter och nötter. Följ bara ett vanligt recept på ärtsoppa och behåll alla andra ingredienser, men tänk på blötläggningen. Lägg ärterna i vatten i åtminstone 8 timmar. Koka dem sedan direkt i ärtsoppan.

en lyxigare ärtsoppa
en svensk klassisk ärtsoppa

Koka ärtan

Om du vill koka höstärtan för sig, lägg i en rejäl nypa salt i vattnet. Räkna med 2% salt per vattenmängd. Koka den redan blötlagda ärtan försiktigt i 20 minuter.

Tyvärr finns det ännu inte kokklara höstärtor att handla i butik.

baka bröd på höstärt

Ärtmjölsrätter för bröd och pannkakor

Höstärten är så vacker att man egentligen vill behålla den hel. Men den är också god i ärtmjölsrätter.

Om du lyckas få tag på mjöl av höstärten, eller kan göra det själv, så kan du laga ärtmjölsrätter som plättar och bröd.

grodda höstärt

Grodda ärtan

Ett annat sätt att äta höstärt är att grodda den. Groddning av ärten ger en mustig grodd med stor ärtsmak.

gryta på ärt

En råvara för grytan

Du kan också addera den till din favoritgryta och på det viset skippa ris eller potatis. Den passar ypperligt kokt i grytor i en exklusiv version av en svensk klassiker.

gör falafel

Ärtor i salladen

Självfallet är kokt höstärt i en sallad något som verkligen lyfter en sallad eller bowl. 500 g räcker till många serveringar.

En ärta med ljust inkråm

Höstärten är en liten brunspräcklig ärta. Den är varierad i sin spräcklighet med inslag av jord. Dess ljusa inkråm påminner lite om kidneybönans. Det finns undertoner av jord och raps i den söta smaken av ärta och nöt.

höstärt kulturgröda biologisk mångfald
höstärtan har många fördelar
andreas stenberg grundare ursprung foods

Andreas Stenberg

Råvarumissionär, matentusiast, grundare av Ursprung.

Frågor och svar om höstärt

Kan man så höstärt?

Höstärt kan sås så att den bildar sitt rotsystem på hösten när det inte är så torrt ute. Den ger ett rikt och starkt rotsystem som är bra för våra jordar. Den lämpar sig för odling i Sverige och kan med rätta kallas för en nordisk råvara.

Vad har höstärt för ursprung?

Höstärt är en nordisk råvara, en kultursort, även om den från början har sitt ursprung i alperna i Österrike.

Hur smakar höstärt?

Höstärten smakar mycket ärta, och nötter med inslag av jord och raps. Den är en brunspräcklig ärta med ljust inkråm. Dess innehåll är mjukt och smakrikt när den är blötlagd och kokt.

Var kan jag handla höstärt i Sverige?

Bäst är att handla direkt hos odlare. Då får du ett rimligare pris dessutom. Men om du vill handla i butik, ger än så länge storstäderna dig störst chans att få lägga 500 g höstärt i din varukorg. Besök exempelvis Urban Deli i Stockholm.

Hur ser höstärten ut?

Höstärt är en liten brunspräcklig ärta med ljust inkråm.

Vad kostar höstärtor?

Man ska inte stirra sig blind på pris. Höstärtorna är godare och bättre för kropp och jord, än konventionella ärtor. Samtidigt är pris viktigt för många konsumenter. Ett lågt pris hittar du oftast online, medan du får ett högre pris om du köper i fackbutik.