Humle – en svensk råvara som är ett grönt kulturarv

humle är kultursort och grön råvara för mat och öl

Humle är en växt som har funnits i århundraden och som har många olika användningsområden. Den ger en fantastisk grönska! Den används oftast som ingrediens i öl, men den kan också användas i andra recept eller till och med ätas rå. I den här omfattande guiden kommer vi att utforska alla de olika sätt som humle kan användas på. Vi kommer också att ta en titt på dess historia och diskutera några av de frågor och myter som omger den. Så om du är intresserad av att lära dig mer om humle, läs vidare!

färsk humle för att brygga öl

Humleplantor

Humleplantan är en klättrande vinstock som kan bli upp till sex meter hög. Vinrankorna producerar humlekottar som används som ingrediens i öl och andra recept. Humle har en lång historia och odlades först i Europa för över 1000 år sedan. Den introducerades till Sverige på 1500-talet och blev en populär ingrediens vid ölbryggning.

humlen växer på störar

Humlen växer på humlestörar. De vill växa långt uppåt. Störarna är väl egentligen för höga och stora för att ha i en trädgård om målet är att odla mycket humle.

humle är kultursort och grön råvara för mat och öl

Humlekottar är humleväxternas honblommor som producerar ett harts som kallas lupulin. Lupulinet ger humlen dess bittra smak och används för att smaksätta öl.

Kottarna är gröna när de är unga, men blir bruna när de mognar.

Humlens många användningsområden

Humle är en råvara som kan användas på en mängd olika sätt. Ett exempel som Linné skrev om, är att tillaga stjälkarna såsom man gör med sparris.

Det är dock vanligast att den används som ingrediens i öl, men den kan också tillsättas i andra recept eller ätas rå. Humle har en hög halt av eteriska oljor och bittera syror, som ger öl dess karakteristiska smak och arom. De eteriska oljorna har också ett antal hälsofördelar som vi kommer att diskutera senare i artikeln.

humle används med vete och malt för att brygga öl

Brygga öl med malt och humle

Den ären av de fyra ingredienserna i traditionell ölbryggning (de andra är maltkorn, vatten och jäst). Den används för att ge ölet bitterhet och bidrar också till dess arom. Kort sagt, för att göra ölet gott. Mängden som tillsätts till ett öl avgör dess bitterhet. Det är de eteriska oljorna som är ansvariga för den bittra smaken och lukten.

humle för öl

Humlen fungerar också som ett konserveringsämne till ölet.

Användningen av humle som ingrediens vid ölbryggning har förekommit sedan åtminstone 800-talet i landet. Sannolikt är all humle i Sverige förvildad från gamla humleodlingar.

humle som läkeväxt

Humlen som medicinalväxt

Humle har traditionellt ansetts ha ett antal medicinska egenskaper och har av den anledningen använts för att behandla olika åkommer. Humle är en rik källa till eteriska oljor, bittra syror och vitaminer, vilket anses göra den nyttig för hälsan. Några av de påstådda hälsofördelarna med humle är:

– Den hjälper till att slappna av i nervsystemet och framkalla sömn.

– Den är antiinflammatorisk och kan användas för att behandla sjukdomar som artrit och astma.

– Den är ett naturligt smärtstillande medel och kan användas för att lindra smärta.

– Den har anti-canceregenskaper och kan hjälpa till att förhindra utvecklingen av cancerceller.

– Den förbättrar matsmältningen och kan användas för att behandla gastrointestinala problem som förstoppning och matsmältningsbesvär.

humleodling i sverige
Hummelskörd i Forsa socken Hälsingland år 1935

Humlens historia

Visste du att humle är en av de äldsta ingredienserna i Sverige? Den användes för första gången av munkar på 800-talet för att göra öl. Förr i tiden, användes den också som medicin mot sjukdomar som sömnlöshet och ångest. I dag finns humle främst i öl, men kan fortfarande ätas rått eller bryggas till te.

Humleodlingen i Sverige tog fart redan på 1500-talet, då den introducerades från Tyskland på allvar.

Förr var det lag på humleodling

Förr i tiden behövde markägare odla humle för kronans öldrickande.

Man skulle också ge bort humle som en tionde till kyrkan.

Nu för tiden börjar humle bli hett att odla igen. Och för närvarande anser Jordbruksverket att vem som helst får odla humle i kommersiellt syfte.

Så odlar du humle

så odlas humle

Odla i trädgård

Man får odla för privat bruk. Och betänk att använda egen humle i egen ölbryggning. Ett gott öl som kommer ur den egna marken.

Men det är inte så lätt att få till en omfattande humleodling i sin egna trädgård. För mer omfattande odling krävs areal både på vidden och höjden. Humlestörarna behöver vara flera meter höga. Genom att man använder spännlinor kan humlen klättra fritt uppåt. Och det går snabbt! Du kan binda flera linor per stör. Då får flera plantor plats på en stör. Man binder linorna i toppen.

Här kan du se hur en humleodling på Yxsjöns gård ser ut och går till.

Skötselråd – humleväxten

Du klipper ner humlen ända till marken. Bästa tiden att göra det är på antingen våren eller hösten.

Den kan förökas med sticklingar eller rotskott.

humlekottar efter skörd

Skörda kottar

Humlen klipps ner vid skörd, men också för att ta humle sticklingar. Man brukar sköra under augusti och september. Förr i tiden började man alltid skörda på Bartolomeusdagen. Den infaller den 24 augusti.

Humle sticklingar

För att ta sticklingar av humleplantan måste du använda en vass kniv för att skära av en bit, kanske 20 cm lång. Ta ett toppskott som är en halv till en hel meter från toppen. Det ska helst ha flera blad. Se till att snitten är rena och raka, och undvik att skada stammen. Du kan sedan placera sticklingarna i vatten eller jord och vänta på att de ska slå rot.

Humleexpertens bästa odlingsråd

 1. Välj en frisk humleplanta med många skott.
 2. Klipp ett skott som är en halv till en meter från toppen och se till att snitten är rena och raka.
 3. Placera sticklingarna i vatten eller jord och vänta tills de slår rot.
 4. Se till att humleplantan har gott om solljus och vatten.
 5. Gödsla en gång i månaden under våren och sommaren med ett organiskt gödselmedel som fiskemulsion eller tångextrakt.
 6. Undvik övergödning, eftersom det kan skada humleplantorna.
 7. Beskär döda eller sjuka grenar regelbundet.
odla humle i trädgården

Läs mer om olika humlesorter

Hulla norrgård

Hulla Norrgård är en humlesort som skapades i Sverige. Det är en humle med dubbla användningsområden som används för både bitterhet och arom. Hulla Norrgård har en måttlig bitterhet och en stark citrusarom. Den är också mycket motståndskraftig, vilket gör den till ett bra val för kallare klimat.

Böle

Urpsrungligen från Umeå och stadsdelen Ön. Den trivs i norra Sverige då den mognar tidigt.

Doften beskrivs som behaglig, med örtiga, blommiga och jordiga noter. Böle har undertoner av apelsin och pomerans. Den har i tester sagts likna “Saaz” och “Styrian Golding”.

Korsta

Den här humleplantan har sitt ursprung i Korsta by som ligger i Sundsvallstrakten. Här kan du läsa historien om hur Korsta humle återupptäcktes.

Att göra öl på denna humleplanta ger ett aromrikt öl. Det har dofter och smak av citrusfrukt och grönt gräs.

Exempel på några andra sorter värda att uppmärksamma är:

 • Mauritz 85
 • Näs
 • Svalöf E
 • Svalöf S
 • Tväråsel
humlensort med kottar och blad

Humulus lupulus

Humle som namn kommer av latinets humulus. Men lupulus då? Det är den diminutiva formen av det latinska ordet lupus som används för att skapa artnamnet lupulus. Det betyder “liten varg”.

Humle på engelska

På engelska säger man hops, alltså pluralformen, oftare än man säger hop.

Humle i litteraturen

… då man tog fem öre för en själamässa och fick fyra alnar lärft vid årsmot ; jag minns som en vacker dröm när Strängnäs kloster hade fjorton skeppund humle om året och man drack Rochelle om fredagarne !

Mäster Olof, August Strindberg

Och vad kunde så den gamle Olof Skötkonung göra, då folket bröt ut mot honom med hot och hårda ord och sköldegny? … som på sina små hästar forslade smör i byttor och ost i säckar, humle och salt, rovor och mjöl.

Drottningar i Kungahälla, Selma Lagerlöf
andreas stenberg grundare ursprung foods

Andreas Stenberg

Råvarumissionär, matentusiast, grundare av Ursprung.

Frågor och svar om humle

Vad kan man använda humle till?

Humle används i öltillverkning och i örtmedicin. Humle är en naturlig källa till bitterhet och ger öl arom och smak. Humle används också för att göra örtteer, som sägs kunna användas för att behandla en rad olika hälsoproblem.

När ska man plocka humlekottar?

Det beror på vilken humlesort det är och var i Sverige den odlas. Men traditionellt har man börjat skörden på Bartolomeusdagen, som infaller den 24 augusti. Skörden fortsatte sedan under september.

Är humle lugnande?

Humle har i historien använts som ett milt lugnande medel. Under första världskriget sydde man in humle i de kuddar som soldaterna använde.