Libbstickan – en ört och krydda med gamla anor

libbsticka ört krydda

Vad är libbsticka?

Libbsticka är en krydda som fördes till Sverige av munkar på medeltiden. Det är en flerårig örtväxt i familjen flockblommiga växter och den är nära besläktad med selleri. Den kan bli väldigt stor!

Libbsticka är framförallt en odlad växt i Sverige, men kan vara förvånansvärt svår att få tag på ute i dagligvaruhandeln. Du hittar den oftare i specialbutiker eller på nätet. Smaken av libbsticka är jordig och lätt kryddig, och den kan användas i många olika rätter.

libbsticka är en vanlig krydda

Libbstickan är en selleriört

Det är en populär krydda i Sverige och du kan hitta den i många olika rätter. Smaken är jordig och påminner om andra lätt kryddiga örter. Den ger maten en unik smak, även om den för många äldre kan kännas lite sjuttiotal. Om du letar efter något nytt att prova är libbsticka definitivt värt att kolla in!

Libbstickans delar

Busken blir upp till 3 meter hög. Den blommar från juli till augusti, med gulgröna blommor i klasar med 12 till 20 strålar. Hela växten är väldoftande.

Den har en stjälk som är ihålig. Den släta stjälken är även blåaktig och ihålig. Libbstickan har triangulära blad och är parbladig. De har två till tre flikar, är mörkgröna och glänsande.

Libbstickans frukt kan bli sju cm stor.

Libbstickans blad

Lövbladen är mörkgröna och glänsande. De är triangulära och har två till tre flikar. De är också parbladiga, vilket innebär att de har två blad på varje sida av stammen.

libbstickans blad och biologi

Hela växten i matlagning

Ja, hela libstickan kan användas i matlagning. Tänk på att inte ta för mycket bara. Då kan det bli för stark smak. Stammen är ihålig och slät och fungerar lika bra som bladen till matlagning.

Libbstickans historia i Sverige

Libbstickans ursprung är en tvistefråga; vissa tror att den kommer från östra Medelhavet, Iran eller Centralasien. Plinius skrev om den som en odlad växt redan på första århundradet e.Kr.

Hildegard av Bingen rekommenderade den mot hosta och halssmärta redan på 1100-talet.

Libbstickan kom till de nordiska länderna under medeltiden för att odlas i klostren. Växten spreds sedan från klosterområden till gårdar och privata trädgårdar. Från och med 1700-talet finns det dokumenterade vilda populationer.

I Sverige finns växten i vilda områden som överlevt från tidigare jordbruksodling. Den är vanligare i södra Sverige och mer sällsynt i norra Sverige.

Den växer vilt i både Nordamerika och kontinentaleuropa, norra Iran, Afghanistan och Kaukasus. Den är inhemsk i den östligaste delen av sitt utbredningsområde.

libbsticka i soppor

Mattips för libbsticka

Användning libbsticka – krydda och medicinalväxt

Den kommer till användning som krydda och smaksättande ört. Den går att äta rå eller tillagad. Den kan användas färsk eller torkad. Testa den gärna används i sallader, soppor, såser och grytor.

Den har en unik jordig och lätt kryddig smak som ger maten en distinkt smak. Libbsticka i soppor har historiskt varit en populär smaksättare.

Andra användningsområden är såser. Bladen ger en unik smak. Prova gärna att lägga till plantan i ditt favoritrecept för att ge det en liten boost. Du kanske blir förvånad över hur gott det smakar!

En vanlig sak att använda den till, är som hjälp vid potatiskok. Du får hjälp med att framhäva potatisens smak.

Plantan finns också i många tesorter. Tack vare de torkade bladen smakar dessa téer ofta riktigt bra.

Denna ört är också en traditionell medicinalväxt. Som läkeväxt har den använts för att behandla hosta och halsont. I århundraden nyttjades den som naturläkemedel mot många olika sjukdomar.

göra té på libbsticka

Libbstickan är en växt med många förmågor

Enligt gammal tro har växten kallats för kärleksört och dess blad ska vara ett afrodisiakum. Det får man tro på om man vill.

Växtens blad, som används för att göra medicinska teer, har antibakteriella och svampdödande effekter. Växten sägs också ha insektsbekämpande egenskaper. För att öka aptiten, mjölkproduktionen och kalvproduktionen gavs nötkreatur libbsticka.

Lätt att odla libbsticka

Odla libbsticka

Odlad libbsticka blir en allt vanligare syn i en trädgård. Örter som kan räknas till vårt Gröna kulturarv vinner i popularitet hos hobbyodlare. Och det är glädjande!

Sätt fröna inomhus med glest avstånd, helst i en såjord som är fuktig. Du behöver göra detta innan våren kommer, i februari eller mars. När våren kommit och det är frostfritt ute, är det dags att plantera ut dem.

Undvik torka, men vattna bara när det behövs. För att den ska växa får den inte bli övervattnad. Den trivs lätt, så du behöver inte oroa dig så mycket.

Du kan också odla den direkt på friland, men då får du vänta längre på skörden, kanske ända fram till hösten. Välj helst örtjord om du kan. Då tittar nya skott upp snabbt i din trädgård.

Skörda libbsticka

Du kan skörda libbsticka genom att plocka bladen från stammen. De första skotten kan skördas samtidigt som färskpotatisen. Du kan använda bladen färska eller torkade. Stjälken kan du skörda senare. Bladen har en unik jordig och lätt kryddig smak som ger maten en distinkt smak.

Skörda och dela libbsticka

Du kan dela stjälken med en vass kniv. Skär den i en vinkel och se till att du skär igenom hela.

Mer tips och råd för din odling

  • Odla dina örter i en kruka eller behållare.
  • Se till att använda jord av god kvalitet som är berikad med kompost eller gödsel.
  • Placera krukorna på en solig plats, helst nära ett fönster.
  • Vattna dina örter regelbundet, men vattna dem inte för mycket.
  • Skörda dina örter regelbundet för att uppmuntra ny tillväxt.
  • För att undvika sorgmyggor kan man “rosta” jorden innan sådd. Här finns en video som beskriver det

Libbsticka recept

Här kommer vi snart att länka till några recept med libbsticka. Du kan även hitta andra recept i vår receptbank.

Libbsticka engelska

I en del utländska recept man stöter på, dyker libbsticka upp. Då kan det vara bra att veta dess engelska namn, och inte bara dess svenska, så att man använder rätt ingrediens i receptet.

Libbstickans engelska namn är Lovage, eller Levisticum från dess vetenskapliga benämning Levisticum officinale.

Ordet libbstickas etymologi

Libbsticka, med varianten libsticka, kommer från det latinska släktnamnet Levisticum. Det är helt enkelt en förvrängning av latinet. Levasticum, i sin tur, är en omskrivning av “från Ligurien”.

Och Officinalis i “Levasticum Officinalis”, kommer från order för apotek. Det syftar på örtens medicinska egenskaper.

Libbstickan i litteraturen

Sedan de båda skakat hand med stor hjärtlighet , tillstod också Mikael , att han alltid lärt sig något om libbstickan och dess användning . ” Libbsticka ” , skrek Sackarias i högan sky , ty en ringa lomhördhet hade med tiden gjort honom …

Där strandrågen vajar, Nils Aldén

De sex korna på Skansen hade alltid hållit sig så friska och snälla . Men ibland de fyratiotvå , nu , blevo några tidtals illamående . Dock visste Greta att stryka tjära på libbsticka och giva sina sjuka ; även hela sillar tog hon …

Samlade skrifter – Volym 25, Carl Jonas Love Almqvist

Sammanfattning

Libbsticka är en växt som introducerades till Sverige på medeltiden av munkar. Det är en flerårig växt som tillhör familjen flockblommiga växter. Det är en krydda som kan användas i olika recept. Den kan användas i soppor, grytor, till potatiskok, i såser, på fisk och kött. Den är traditionellt använd som en läkeväxt. Det engelska namnet på libbsticka är lovage, eller Levisticum officinale.

andreas stenberg grundare ursprung foods

Andreas Stenberg

Råvarumissionär, matentusiast, grundare av Ursprung.

Frågor och svar om libbstickan

Vad är libbsticka?

Libbsticka är en krydda som fördes till Sverige av munkar på medeltiden. Det är en flerårig växt i familjen blomväxter och är nära besläktad med selleri. Libbsticka är en odlad växt i Sverige, och den kan hittas i specialbutiker eller på nätet. Smaken av libsticka är jordig och lätt kryddig och den kan användas i många olika rätter.

Var kan jag köpa libbsticka?

Handla den direkt i specialbutiker eller sök på nätet.

Vad är skillnaden mellan libbsticka och selleri?

Libbsticka är en krydda, medan selleri är en grönsak. Den har en jordig, lätt kryddig smak, medan selleri är mer intetsägande. Dess doft är också mer intensiv än selleri.

Vad är det vetenskapliga namnet på libbsticka?

Levisticum officinale, eller kärleksört. Det är en flerårig växt i familjen blommande växter och är nära besläktad med selleri.

Kan libbsticka ätas rå?

Ja, den kan ätas rå eller tillagad, färsk eller torkad.

Är libbsticka giftigt?

Nej, libbsticka är inte giftigt. Den kan orsaka en allergisk reaktion hos vissa.

Vad använder man libbsticka till?

Libbstickan används som krydda i olika rätter, bland annat i soppor, grytor, potatissåser, fisk och kött. Den används också traditionellt som medicinalväxt. Det engelska namnet för libbsticka är lovage.